Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL : Cezaevlerinde Kapalı Görüşler 1 Haziran'dan İtibaren Başlayacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cezaevlerinde ertelenen kapalı görüşlerin 1 Haziran'dan itibaren başlayacağını söyledi. Bakan Gül “1 Haziran Pazartesi itibarıyla yargı alanına ilişkin bazı tedbirler esnetildi. İddianamelerin açılması ve kamu davasının açılması işlemleri Pazartesi itibarıyla başlayacaktır.” dedi. 

Adalet hizmetlerinde korona virüse karşı alınan tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantılarının 10’uncusu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında gerçekleştirildi. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıya HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, Bakan Yardımcıları Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, Şaban Yılmaz, Uğurhan Kuş ve Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı. Koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Gül, normalleşme sürecinde alınacak tedbirleri anlattı. Bakan gül Adalet hizmetlerinde koronavirüs tedbirlerinin konuşulmaya başlanmasının üzerinden 2,5 ay geçtiğini ifade ederek, ilk başlarda tedbirlerin yoğunluğunun konuşulduğunu, bugün ise tedbirlerin esnetilmesiyle ilgili normale geçiş sürecini konuşur hale geldiklerini belirtti.

Bakan Gül, dünyanın pek çok ülkesinin aksine Türkiye'nin virüse teslim olmadığını, her kurumda olduğu gibi adalet kurumunun da korona virüs sürecini anbean yönettiğini söyledi. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun ‘yeni normale’ ilişkin çalışma sürecine ilişkin kararlar aldığını bildiren Gül, “1 Haziran Pazartesi itibarıyla yargı alanına ilişkin bazı tedbirler esnetildi. İddianamelerin açılması ve kamu davasının açılması işlemleri Pazartesi itibarıyla başlayacaktır. Yine Pazartesi günü itibarıyla bölge adliyelerde, bölge idare mahkemelerinde, idare ve vergi mahkemelerinde yine yargısal faaliyetler başlayacaktır. 16 Haziran itibarıyla tüm duruşmalar ve Cumhurbaşkanı kararıyla durdurulan tüm süreler de başlamış olacak, icralar, itiraz, temyiz gibi işlemlere ilişkin süreler başlayacaktır. Hakimlik ve savcılık yazılı sınavında başarılı olanların mülakatlarına da 15 Haziran itibarıyla başlıyoruz.” diye konuştu.

1 HAZİRAN'DAN İTİBAREN CEZA İNFAZ KURUMLARINDA KAPALI GÖRÜŞLER YAPILMAYA BAŞLANACAK

Ceza infaz kurumlarındaki tedbirlere de değinen Bakan Gül, süreci fedakarlık ve başarıyla yürüten tüm infaz koruma memurları, personel, kurum idarecileri ve denetimli serbestlik müdürlüklerine teşekkür etti. Cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresi ve kapsamının, yine Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda devam edeceğini ifade eden Gül, “Bu çerçevede, Bilim Kuruluyla da yapılan görüşmeler çerçevesinde, 1 Haziran'dan itibaren kapalı görüşler yapılmaya başlanacaktır. Görüş hakkını kullanamayan hükümlü ve tutuklular ilave görüş hakkına sahip olacaklar. Ceza infaz kurumlarına ilişkin aldığımız tüm tedbirleri titiz bir şekilde uygulamaya ve bu tedbirleri sürdürmeye devam edeceğiz. Tüm bu tedbirler, tutuklu ve hükümlüler ile kurum personelimizin sağlığı içindir.” ifadelerini kullandı.

Abdulhamit Gül, cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların yakınlarıyla görüntülü görüşmesine ilişkin de çalışma yapıldığını, pilot uygulamalara başlanacağını, cezaevlerindeki sayımlarda da dijital imkanların kullanılacağını bildirdi.

ADLİYELERE GİRİŞLERDE ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPILACAK

Kovid-19 salgını sonrası normalleşme sürecinde adliyelerde ve cezaevlerinde alınacak tedbirlere ilişkin kılavuzların hazırlandığını bildiren Gül, Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu kılavuzların ilgili yerlere gönderildiğini belirtti. ‘Mesafe, maske, temizlik’ kuralının adliyelerde de titizlikle uygulanacağını vurgulayan Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Adliyelere girişte ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38 dereceyi geçenler sağlık kurumuna yönlendirilecek. Adliyelere girecek kişi ve duruşma salonuna alınacak izleyici sayıları sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak belirlenecek. Duruşmaların farklı günlerde veya gün içinde farklı saatlere yayılması, böylece yığılmaların önlenmesi de planlanmış çalışmalar arasındadır. Adliyelerin ve duruşma salonlarının sağlık koşullarına uygun olarak steril hale getirilmesi, sosyal mesafe kuralına uyulması, duruşma öncesi ve sonrasında salonların havalandırılması gibi tedbirler titizlikle uygulanacaktır.”

Avukatlar ile vatandaşlara Ulusal Yargı Bilişim Sisteminin (UYAP) işlem kolaylığı sunan imkanları kullanmalarını tavsiye eden Gül, avukatların UYAP üzerinden yapabileceği sorguları artırmaya yönelik de çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin (SEGBİS) kullanıma ilişkin önerilerde bulunduğunu aktaran Gül, SEGBİS dışında alternatifler üzerinde durulduğunu, davalarda, icra işlemlerinde ve cezaevlerinde görüntülü, dijital imkanların kullanılmasıyla ilgili de kanuni ve teknik çalışmalara hız verildiğini aktardı.

Bakan Gül, cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların yakınlarıyla görüntülü görüşmesine ilişkin de çalışma yapıldığını, pilot uygulamalara başlanacağını, cezaevlerindeki sayımlarda da dijital imkanların kullanılacağını bildirdi.

Hukukun, özgürlüklerin teminatı, huzurun garantisi olduğuna dikkati çeken Gül, normalleşme sürecinde de çalışmaların titizlikle yürütüleceğini belirtti.

Adalet Bakanı Gül, İstanbul'un fethinin 567. yılını kutladı, Fatih Sultan Mehmet ve şehitleri andı.

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.